kornyezetvedelem_feluletkemia_kft.png

Koptatás = Trovalizálás

„A koptatás elsősorban fém munkadarabok mechanikai felületkezelésére alkalmazott eljárás. A munkatartály vibráló vagy forgó mozgásának köszönhetően relatív elmozdulás jön létre a koptatótestek és munkadarabok felülete között. A koptatási eljárás napjainkban már a trovalizálás (Trowalisieren) márkanév alatt is ismert fogalom.“*

*Rövidített kivonat a német Wikipedia „Gleitschleifen“ szócikkéből (2017.04.28.)

A természet mintájára

A trovalizálás a természetben is fellelhető minta alapján működik: a homok és a víz a kődarabokat sima felületű, tökéletesen lekerekített kavicsokká koptatja.

Trovalizálás

A Trowal (TROmmel WALther) márkanév az évek során „egybeforrt” a mechanikai felületkezelés fogalmával: a trovalizálás ma világszerte alkalmazott megnevezése a különböző koptatási eljárásoknak.

A trovalizálási eljárások a modern felületmegmunkálás elengedhetetlen, szerves részét képezik.

A technológia

A koptatási folyamatot a berendezés, a csiszolótest és a koptató folyadék együttes hatása határozza meg.

Több évtizedes tapasztalatunknak, valamint a széleskörű berendezés és segédanyag választékunknak köszönhetően optimális megoldásokat kínálunk csaknem bármely munkadarab trovalizálására. Magyarországi bemutató- és németországi tesztüzemünkben kidolgozzuk a teljes koptatási technológiát.

Koptatási segédanyagok

A legjobb kombináció

Koptatási segédanyagok  billionphotos 1209956 128x128

A Felületkémia Kft. csaknem bármilyen anyagú munkadarab felületének trovalizálására alkalmas eljárást és az ahhoz szükséges koptatási segédanyagokat is biztosítja. Az optimális eredmény a megfelelő berendezés, eljárás, valamint segédanyag (koptatótest, koptató folyadék) kiválasztásával érhető el.

Koptatótestek és adalékok

Cégünk széles termékpalettával rendelkezik, legyen szó akár polírozásról, vagy durva sorjátlanításról. A koptatótestek egymástól méretükben, geometriájukban, összetételükben és ezeknek köszönhetően csiszolóhatásukban is eltérnek. A jelenlegi termékpalettát, – amely mintegy 300 különböző csiszolótestet és egyéb adalékot foglal magába – több mint 60 év tapasztalata és fejlesztőmunkája eredményezte.

Kerámiakötésű koptatótestek

Koptatási segédanyagok  billionphotos 1209956 128x128

A koptatótestek két fő csoportja alapanyagában (kerámia/műanyag) különbözik egymástól.

A kerámia koptatótesteknél a csiszolószemcséket kerámia alapanyagba ágyazzák be. A nagy sűrűségüknek köszönhetően a kövek nagyobb nyomást fejtenek ki és ennek következtében súrlódás alakul ki. Segítségével intenzívebb sorjátlanítást, fényesebb felületet érhetünk el, hosszú élettartam mellett. Bár méretük csökken, folyamatos használat mellett is megtartják eredeti formájukat, ennek köszönhetően gazdaságosan alkalmazhatóak.

Optimális választás

A koptatási folyamat eredményessége nagy mértékben függ az optimális segédanyag kiválasztásától, amelyben szakembereink segítséget nyújtanak.

Előnyök

 • nagy sűrűségének köszönhetően intenzív koptatóhatást képest kifejteni
 • kedvező ár, kiváló hatásfok
 • hosszú élettartam
 • megtartja az eredeti geometriáját
 • széles választék
Műanyagkötésű koptatótestek

Koptatási segédanyagok  billionphotos 1209956 128x128

A koptatótestek két fő csoportja alapanyagában (kerámia/műanyag) különbözik egymástól.

A műanyag koptatótesteknél a csiszolószemcséket poliészter alapanyagba ágyazzák be.

Puhább fémek (pl. nyomásos alumínium öntvények) koptatására legjobb választás a Trowal műanyagkötésű koptatótest, amely hatékony és mégis kíméletes. Bár méretük csökken, folyamatos használat mellett is megtartják eredeti formájukat, ennek köszönhetően gazdaságosan alkalmazhatóak.

Innováció

A „bimbó” formájú csiszolóköveket nehezen hozzáférhető felületek sorjátlanítására és koptatására fejlesztettük ki. A speciális forma meggátolja a csiszolókövek beszorulását a bonyolultabb geometriájú munkadarabokba.

Optimális választás

A koptatási folyamat eredményessége nagy mértékben függ az optimális segédanyag kiválasztásától, amelyben szakembereink segítséget nyújtanak.

Előnyök:

 • kíméletes koptatás
 • megtartja az eredeti geometriáját
 • hosszú élettartam
 • széles választék
Koptatófolyadékok

Koptatási segédanyagok  billionphotos 1209956 128x128

A csiszolókövek mellett, a megfelelő koptatófolyadék használata is fontos a kívánt eredmények elérése érdekében. A trovalizálás nem csupán az alkatrészek megmunkálásához használt eljárást jelenti, hanem lehetőségek széles spektrumát is, hogy miként lehet a felületeket célzottan megváltoztatni. Az optimális eredményt egyrészt a géptechnológia, másrészt a koptatótestek és a kezelőanyagok helyes kombinációjával lehet elérni.

A kezelőszereket a hatékonyabb koptatóteljesítmény elősegítésére és az alkatrészek tisztítására, konzerválására használjuk, segítségükkel a koptatótestek tisztán tarthatók és kevésbé kopnak. Az optimális koptatási eredmény eléréséhez nagyon fontos, speciálisan az alkalmazásnak megfelelő kezelőszer kiválasztása – ugyancsak saját gyártásból.

Koptatófolyadék használatának előnyei:

 • nagyobb koptatóhatás
 • koptatókő-élettartam növekedés
 • tisztító hatás
 • korrózióvédelem

Flokkuláló és egyéb adalékok

Koptatási segédanyagok  billionphotos 1209956 128x128

A flokkuláló adalékokat a technológiai folyadék tisztítására alkalmazzák. Az olaj és más szennyeződések, valamint az iszap nagyobb pelyhekben történő megkötésével előkészíti a szennyvíztisztítást.

Speciális segédanyagok

Speciális eljárásokhoz is kínálunk segédanyagokat: szárító granulátumok, rozsdamentes acélgolyók és szatelitek különböző méretben szintén megtalálhatóak termékeink között.

Körvibrátorok

A Trowal körvibrátorok univerzális koptatóberendezések, amelyek sokféle munkadarabhoz és megmunkálási feladatra alkalmazhatóak. Felhasználási területük az erőteljes sorjátlanítástól és éllekerekítéstől egészen a rendkívül sérülékeny munkadarabok magasfényű polírozásáig. Használhatóak egyedi gépként is, vagy automatizált gyártási folyamatok részeként is.

CF-típussorozat 
billionphotos 1209956 128x128

 • emelkedő tartályfenék
 • gyors és hatékony integrált szeparálórendszer
 • gazdaságos üzemeltetés


CB-típussorozat
 billionphotos 1209956 128x128

 • emelkedő tartályfenék
 • univerzális alkalmazhatóság (agresszívabb sorjázás, éllekerekítés, polírozás)
 • kiválóan automatizálható


CM-típussorozat
 billionphotos 1209956 128x128

 • nagyobb tömegű és méretű munkadarabok koptatásához ajánlott
 • integrált szeparálórendszer nélkül


CD-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • univerzális és költséghatékony
 • integrált szeparálórendszer
 • alkalmas koptatás szempontjából kényesebb munkadarabokhoz


Keressen bizalommal minket! Cégünk megalkotja Önnek személyre szabott technológiáját egészen tervezési fázistól, a telepítésig, szervízcsapatunk pedig mindig rendelkezésére áll.

A budapesti telephelyünkön megtalálható egy CF 200 körvibrátor, amely nyitvatartási időben működés közben is megtekinthető.

Multivibrátorok

MV-típussorozat  billionphotos 1209956 128x128

A multivibrátorokat kifejezetten autó és motorkerékpár felnik polírozására fejlesztették ki, de más típusú darabok esetén is kiválóan alkalmazhatóak. Az eljáráshoz szükséges koptatási és polírozási segédanyagok beszerezhetőek cégünk budapesti raktárából.

Főbb jellemzők:

 • munkadarabot mechanikusan vagy elektromágnesesen rögzíthetjük
 • 3 méretben rendelhető: MV 21, MV 25, MV 32
 • rendkívül alacsony amplitúdójú rezgéssel is működtethető
 • egyenletes felületi minőség és kiváló polírozási eredmény a nehezen hozzáférhető felületeken is

Vályús vibrációs koptatók

A TROWAL vályús vibrációs koptatókat a nagy méretű és tömegű munkadarabok koptatásánál alkalmazzák.

A kényesen megmunkálható munkadarabok egyenként, vagy elválasztólapokkal elkülönített cellákban is koptathatóak. Ezzel teljesen elkerülhető, hogy a darabok az eljárás során, az egymással való ütközés következtében sérüljenek.

TFM – típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • Kiváló ár-érték arány
 • masszív, robusztus kialakítás
 • nagy kopásállóságú poliuretán tartálybélés


TMV – típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • nagy teljesítményű hajtás
 • extrém hatékonyság
 • alkalmas intenzív megmunkálási célok elérésére is

Folyamatos üzemű koptatógépek

AV -Folyamatos üzemű koptatóberendezések billionphotos 1209956 128x128

Az AV – Folyamatos üzemű koptatóberendezések lehetővé teszik nagy darabszámú munkadarabok megmunkálását megszakítás nélkül. Az alkatrészeket folyamatosan adagoljuk a gépbe, így optimalizálva a termelékenységet. A poliuretán béléssel szerelt kádba pedig – a kisméretű csavaroktól, a nagyméretű értékes alkatrészekig (pl. hengerfej), – széleskörűen koptathatók alkatrészek.

Előnyök:

 • folyamatos munkadarab megmunkálás
 • megszakításmentes betöltés
 • kád alakú munkatartály
 • integrálható automaziált folyamatba
 • egyszerű anyagkezelés

Centrifugális koptatók

A Turbotron centrifugális koptatóberendezéseket extrém magas megmunkálási intenzitás jellemzi. Összehasonlítva a vibrációs koptatókkal akár 10-szeres koptatóhatást képesek elérni. Különösen jól alkalmazhatóak erős sorja eltávolítására és éllekerekítésre kis és közepes méretű munkadaraboknál.

 TT…B-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

A hagyományos TT- berendezések jelentős részben kézi működtetésűek, de a rendelkezésre álló tartozékokkal bizonyos mértékig automatizálhatóak.

TT…SM-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

Az SM- berendezések dönthető tartályú TT-gépek szeparáló egységei (osztályozó rostával és koptatótest-tárolóval).

TT… A/2C-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

A két adagos elven működő centrifugális koptatók minimalizálják a munkafolyamat során jelentkező holtidőt.

Merítő-koptató berendezések

Merítő-koptató berendezések  billionphotos 1209956 128x128

A TROWAL cég által kifejlesztett merítő koptatás egy speciális eljárás, amely során a felfogatott és forgó mozgást végző munkadarab és a vibráló koptatóközeg együttes hatása a legintenzívebb koptatóhatást képes elérni.

A merítő koptatás kiválóan alkalmazható:

 • nagyértékű, kényes munkadarabokhoz
 • összetett geometriájú termékekhez
 • extrém keménységű, nehezen megmunkálható anyagokhoz


A megmunkálás céljai sokfélék lehetnek: agresszív koptatás, felület homogenizálása, polírozás, éllekerekítés.

Az eljárással jellemző módon megmunkálnak implantátumokat, keményfém szerszámokat (VHM).

Forgódobok

A kis méretű munkadarabok megmunkálására fejlesztették ki a gazdaságos forgódobos koptatóberendezéseket, amelyek költséghatékony megoldást kínálnak precíziós feladatok elvégzésére is.

Glocke A billionphotos 1209956 128x128

Előnyök:

 • magas felületi minőség
 • kis-közepes méretű darabok
 • polírozásra alkalmas
 • egyszerű kialakítás

E5 Mini barrel billionphotos 1209956 128x128

 • Effektív megoldás kis darabszámú, kis méretű darabok megmunkálására
 • sorjázás, koptatásra
 • poliuretán dobtest
 • intenzív rotáció

Szárítóberendezések

A koptatási eljárások 95 %-a nedves eljárás, ezért a folyamat után a munkadarabokat szárítani kell. Tekintse meg különböző szárítóberendezéseinket, amelyek megoldást nyújtanak, bármilyen komplexek is legyenek a követelmények!

G-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • vibrációs elven működő szárító
 • szabályozható hőmérsékletű szárítóközeg (kukoricacsutka őrlemény)
 • integrált osztályozórendszer
 • szárítás és tisztítás egy berendezésben
 • csendes működés, folyamatos üzemmód


BF-HL-típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • alagutas szárító, forrólevegős szárító
 • finom szövésű fémhuzal sodronyhevederrel
 • szabályozható hőmérséklet, egyenletes felmelegedés
 • folyamatos üzemmód


DLT- típussorozat billionphotos 1209956 128x128

 • forgódobos, forrólevegős szárító
 • szabályozható hőmérsékletű szárítóközeg (kukoricacsutka őrlemény)
 • szárítás és tisztítás
 • csendes működés, folyamatos üzemmód


POLAR C-típussorozat

 • centrifugális elvén működő, forrólevegős szárító berendezés
 • integrált öblítés/mosás a szárítás előtt (opcionális)
 • szabályozható paraméterek (hőmérséklet, fordulatszám)
 • kiemelő szerkezet (opcionális)


A budapesti telephelyünkön megtalálható egy G 100 szárítóberendezés, amely nyitvatartási időben működés közben is megtekinthető.

Szennyvízkezelés

ZM centrifuga  billionphotos 1209956 128x128

ZA centrifuga  billionphotos 1209956 128x128

A vibrációs koptatás során keletkező szennyvíz csiszolótest- és fémszemcséket, illetve olajat és zsírt is tartalmazhat, ezért a technológiai folyadék tisztítása elengedhetetlen, legyen szó egyszeri alkalmazásról vagy újrahasznosításról.

A víz és az adalékanyag elengedhetetlen a szakszerű koptatáshoz. A folyamathoz felhasznált víz megtisztítása, majd visszavezetése a koptatási folyamatba nemcsak környezetbarát, hanem gazdaságos is, így az újrahasznosítás során jelentős megtakarítást érhetünk el.

A berendezés a centrifugális erő segítségével kicsapja a szennyvízből a szilárd szemcséket és egyéb szennyeződéseket, amely így iszapként elkülönül.

Budapesti telephelyünkön megtalálható egy ZM 03-ECO1 szennyvíztisztító centrifuga, amely nyitvatartási időben működés közben is megtekinthető.