A Felületkémia Kft. Youtube csatornája
Slider
Slider

Kenőanyagok hidegalakításhoz


Ahol fémeket forgácsolás nélkül (hideg vagy meleg) munkálunk meg, a tribológia kulcsszerepet játszik: a munkadarabot és a szerszámot megbízhatóan el kell különíteni a formázási folyamat során annak érdekében, hogy megvédjék a formázó szerszámokat a kopás, hideghegedés és törés ellen. A súrlódási erőket az alakítás során csökkenteni és szabályozni kell, hogy az anyag a megkívánt módon folyjon. Megfelelő kenőanyagok és formaleválasztó szerek nélkül gazdaságos, forgácsmentes alakítás nem megvalósítható.

A KLUTHE több speciális formázó kenőanyagot kínál a nagyon különböző alkalmazásokhoz.

ELŐNYÖK

 • nagy teljesítmény
 • külön termékek a különböző alapanyagokhoz
 • magas szerszámélettartam
 • magas folyamatbiztonság
 • alacsony felhasználási mennyiség
Csavargyártás - Hakuform

Általában a többlépcsős hideghuzással, drót anyagból készült kötőelemek és alkatrészek még nem rendelkeznek végső geometriájukkal. Az összetett alkatrészeket gyakran forgácsolással, hűtő-kenőanyagok felhasználásával munkálják meg, míg a rögzítőelemeket általában vágás nélkül (például mángorlás) készítik.

A rögzítőelemeket különböző kenőanyagokkal (deformációtól és anyagtól függően) tovább feldolgozzuk. A KLUTHE többek között a következő formázási műveletekhez kínál „HAKUFORM” nagyteljesítményű kenőanyagokat:

 • hideg kalibrálás
 • menetformálás hengerléssel, sajtolással és vágással
 • forgácsolás
 • lyukfúrás
Lemezformázás – Hakuform, Hakufluid

A különböző alapanyagokból készült szalaganyagok/lemeztermékek egyre nagyobb szerepet kapnak a precíziós formázási folyamatok kiindulási anyagaként. A felhasználások (alapanyagok, megmunkálási módok) egyre változatosabbak, a tribológia igényei egyre bonyolultabbak és magasabbak. A KLUTHE a HAKUFORM és a HAKUFLUID formázó kenőanyagok széles választékát kínálja nagyon különböző alkalmazásokhoz.

Ezek a kenőanyagok különbözőek, pl.  mélyhúzáshoz és a finom stancoláshoz nagyon jó korrózióvédő tulajdonságok is párosulnak, így egyetlen lépésben lehetséges az alakítás és a védelem.

A HAKUFORM vízzel elegyedő és vízzel nem elegyedő kenőanyagokat jelent, amelyekben (ásványi) olaj alapú és teljesen szintetikus termékek is vannak. A HAKUFLUID teljesen szintetikus és víztiszta, vízben oldódó hűtő kenőanyagokra utal, amelyeket a megmunkálás során is használnak.

A HAKUFORM termékpalettája ugyanolyan változatos, mint a fémlemezek kialakítása. Íme néhány példa:

HAKUFORM fémmegmunkáló olajok a lyukasztási-, vágási-, hajlítási-, húzó- és görgőzési műveletek széles skálájához.

HAKUFORM 10 sorozat: illékony formázó kenőanyagok a terméktől függően alig észrevehető korrózióvédelem a formázási folyamat után.

HAKUFORM és HAKUFLUID termékek acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz és egyéb anyagok mélyhúzásához. Példa: HAKUFLUID 183 (7-15% tiszta vízben) mélyhúzó rozsdamentes acél mosogatókhoz.

HAKUFORM termékek meleg vagy hideg hengerléshez, hegesztett csövek gyártásához (lásd még csövek és profilok gyártása, húzása és feldolgozása).

HAKUFORM termékek a lemezanyagok előkonzerválásához és formázásához (mártott- vagy galvanizált acél, alumínium és alumíniumötvözetek, rozsdamentes acél) hajlítással, hengerléssel, mélyhúzással és hasonló sajtolási és formázási eljárásokkal.

Összehangolt SUPRABOND és NOVICOAT bevonási eljáráshoz előfestett szalaganyag előállítására (pl. számítógépek, elektronikai cikkek, mosogatógépek és hűtőberendezések gyártása hajlítással, mélyhúzással és lyukasztással).

HAKUFORM termékek italosdobozok gyártásához acél- vagy alumíniumlemezből. Példa: HAKUFORM 300 konzervdobozokhoz - teljesen szintetikus hűtőközeg a legmagasabb igényekhez, amelyet a melegítés után könnyen el lehet távolítani meleg vízzel.

A vastaglemez-megmunkálásnál (pl. a varratmentes nagynyomású gázpalackokhoz) ugyanazok a törzsrendszerek használatosak, mint a hidegformázásnál.

Drótgyártás

A melegen hengerelt huzalt általában 70 mm átmérőig több lépésben a kívánt méretre húzzuk, majd többlépcsős préseléssel rögzítőelemeket és más hidegfolyatott alkatrészeket állítunk elő. A KLUTHE ezekhez a műveletekhez kínál megfelelő kenőanyagokat.

DRÓTHÚZÁS

A durva és közepes húzás esetén az acélhuzal DECORRDAL cink-foszfát és HAKUFORM kenőanyagokkal van bevonva. Bizonyos alkalmazásoknál a HAKUFORM nagy teljesítményű kenőanyagok használata helyett lehetőség van a konverziós réteg alkalmazására. Hasonló módszerek léteznek a rozsdamentes acél vagy alumínium esetében is. A hideghegedés/revésedés miatt a huzalt néhány húzó művelet után fel kell izzítani (ha szükséges, a HAKUPUR és / vagy DECORRDAL termékekkel történő maratás után), majd a következő húzási művelet előtt újra bevonni. A végső művelet csak kis mértékben csökkenti a keresztmetszetet, csak HAKUFORM formázó kenőanyaggal végezhető el. Kisebb huzalátmérők számára a finomhúzásnál (pl. Acélhuzal) csak HAKUFORM kenőanyagokkal dolgozunk.

HIDEGHÚZÁS

A bevonatolt és előhúzott huzalt a kötőelemek hideghúzására használják, és egyre nagyobb igényeket támasztanak a kisebb húzott alkatrészekkel szemben, ahol a huzal a huzalgyárban vagy a kötőelemgyárban van bevonva (standard: DECORRDAL konverziós réteg + HAKUFORM vagy HAKUDRAW kenőanyag, bizonyos esetekben konverziós réteg nélkül). Az így bevont huzal a kalibrációs húzás után alakul ki többlépcsős vízszintes présekben. Ezekben a présekben a HAKUFORM hidegfolyató olajokat kiegészítő kenésként és hűtésként használják.

Csőgyártás - feldolgozás

Az iparban az igényektől és felhasználási területtől függően varratmentes csövek (külső és belső profilokkal) vagy hegesztett csövek vagy hegesztett profilok lehetnek szükségesek. Néha nagyon eltérő termelési és feldolgozási útvonalakon csak nagyon speciális HAKUFORM és HAKUDRAW kenőanyagok használhatók.

VARRATNÉLKÜLI CSÖVEK

A melegen hengerelt csövek a felületkezelés (pl. konverziós réteg vagy cink-foszfát) után HAKUFORM / HAKUDRAW kenőanyagokkal munkáljuk meg. Bizonyos alkalmazásoknál a HAKUFORM nagy teljesítményű kenőanyagok használata esetén lehetőség van a konverziós réteg elhagyására. Ezt a műveletet a kívánt végső méretektől függően többször hajtjuk végre, ahol a csöveket gyakran a következő húzási művelet előtt hőkezelni kell (előtte a felületkezelést el kell távolítani). A hőkezelés után újra bevonatolni kell.

Sok esetben az utolsó lépés egy vakhúzás: HAKUFORM kenőanyagokkal (szintén reaktív), de DECORRDAL cinkfoszfát réteg nélkül, vagy csak egy nagyon vékony foszfát réteggel.

HEGESZTETT CSÖVEK ÉS PROFILOK

Hegesztett csövek és profilok, amelyek meleg vagy hideg hengerléssel készülnek (HAKUFORM kenőanyagokkal, majd hegesztéssel), majd húzással, mint a varrat nélküli csövek. A felhasznált tekercs szélességének és vastagságának helyes megválasztása esetén, amely közel van a végleges méretekhez, gyakran csak egy húzási lépés szükséges.

NAGYMÉRETŰ CSÖVEK

A nagyméretű csöveket (hosszirányú vagy spirálisan hegesztett, például csővezetékekhez) expanderolajokkal (HAKUFORM EXP, HAKULUBE) húzzák és tömörítik. A KLUTHE expanderolajok nagyfokú megbízhatósággal, nagyon alacsony és egyenletes maradványréteggel rendelkeznek és könnyen eltávolíthatók.

TOVÁBBI FELHASZNÁLÁSOK

A darabolással, hajlítással és hegesztéssel történő megmunkálásokhoz nagyszámú speciális HAKUFORM termék áll rendelkezésre. A CUSTOS 627-et pl. a nyomáspróbához használják.

KENŐANYAGOK HIDEGFOLYATÁSHOZ ÉS NEHÉZALAKÍTÁSHOZ

A HAKUFORM termékcsoport vízzel keverhető és nem vízzel keverhető nagy teljesítményű kenőanyagokat tartalmaz nagyszámú, nagyon különböző formázási folyamat számára. Mind az (ásványi) olaj alapú, mind a szintetikus termékek (HAKUFORM L) vannak.

Ezek közül sok kenőanyag nagyon jó korrózióvédő tulajdonságokkal rendelkezik, így egyetlen alkalmazással kialakítás és védelem is lehetséges.

A formázási alkalmazások és követelmények, és így a megfelelő HAKUFORM termékek is nagyon eltérők. Íme néhány példa:

 • A nehéz hidegformálás
 • Komplex alkatrész geometriák (például alumínium vagy réz hűtőbordák)
 • Meleg vagy hideg előformált alkatrészek hideg kalibrálása
 • Kenőanyagok tekercselt bevonatos anyaghoz
 • Mélyhúzás
 • Acélhuzalgyártás
 • Csőgyártás
 • Nyomásos formázás (IHU)
 • További kenés és hűtés hideg masszív kialakítás során
 • Hónoló olajok

... és sok más típus

Klór-, kén-, bór- és nehézfémvegyületek nélküli termékek, valamint (szekunder) aminok és / vagy formaldehid-származékok nélkül is rendelkezésre állnak.

ELŐNYÖK

 • Termékek különböző anyagokhoz: acél, rozsdamentes acél, alumínium, réz, ...
 • Alkalmazás mártás, elárasztás, permetezés, törlés, kefés- vagy filc hengerek használata
 • Optimális nedvesítő és filmképző hatás
 • A legmagasabb teljesítmény a jó tapadás és a nyomásfelvevő képesség miatt
 • Magas felületi minőség (különösen bevonatos szerszámokkal)
 • hőmérsékleti stabilitás
 • Nagy folyamatbiztonság
 • Hosszú élettartam
 • Alacsony anyagfelhasználás
 • Az egymást követő formázási eljárásokhoz optimálisan illeszkedő kenőanyagok
 • Nagy mértékben érzéketlen az idegen anyagokra
 • Hozzáadott korrózióvédelem
 • Könnyen eltávolítható

Cím

1143 Budapest, Francia út 43.
Adószám: 10761098-2-42

Nyitvatartás

Hétfőtől-Csütörtökig: 08-15-ig
Péntek: 08-14-ig

Kapcsolat


+36 1 251 89 00