1000 karakterek balra

Galvánipari segédanyagok

galvan sor

 

A galvanizálás egy olyan elektrokémiai folyamat, amelynek segítségével különböző fémbevonatok készíthetőek a legváltozatosabb felületeken. Az eljárást dekorációs és felületvédelmi céllal egyaránt alkalmazzák.

A tökéletes bevonat készítésének alapfeltétele a megfelelő elő- és utókezelés.


ELŐKEZELÉS

 

Az előkezelés célja a felület megtisztása az azon megtapadt szennyező anyagoktól (zsír, olaj, oxidok).

A feladat elvégezhető mechanikai felületkezeléssel (koptatás), vegyi úton (zsírtalanítás) és elektrokémiai oxidmentesítéssel.

 

LEROX 02 - ZSÍRTALANÍTÁS VEGYI ÚTON

 

A LEROX 02 vas és acélfelületek tisztítására alkalmas lúgos zsírtalanítópor. Alacsony hőfokon (50 °C) történő alkalmazása is biztosítja a munkadarabok felületi zsírtalanítását. A vegyszer hatásfoka mozgatással fokozható. A LEROX 02 alkalmas függesztett és ömlesztett munkadarabok zsírtalanítására is.

 

AL-KEMOX 21 - ZSÍRTALANÍTÁS VEGYI ÚTON

 

Alumínium felületek zsírtalanítására és oxidmentesítésére alkalmas 2 komponensű (A és B) zsírtalanító. A galvanizálás előtti felületkezelésen kívül kiválóan alkalmas festés, ragasztás, kromátozás előtti felületek zsírtalanítására és oxidmentesítésére is.

 

ELEKTROKÉMIAI OXIDMENTESÍTÉS

 

Az EZS 88B elektrokémiai oxidmentesítő adalékanyag lúg hozzáadásával biztosítja a fémfelület tökéletes tisztítását galvanizálás előtt.

A technológia során a rezet és ötvözeteit, valamint a színesfémeket mindig katódosan kell tisztítani, a vas és acél alkatrészeket pedig anódosan.

 

GALVANIZÁLÁSI ADALÉKOK

 

A galvanizálási adalékanyagok a galvánfürdők olyan alkotórészei, amelyek kedvezően befolyásolják  a bevonat esztétikai és műszaki tulajdonságait.

Termékeink között ammónia tartalmú (MM1 alapadalék) és ammóniamentes (MM2 alapadalék) galván alapadalék egyaránt megtalálható.

A kialakuló bevonat kémiai és fizikai tulajdonságait különböző adalékokkal (pl. MM2 fényadalék) tudjuk befolyásolni.

 

UTÓKEZELÉS - PASSZIVÁLÓ ADALÉK

 

A galvánfürdőből kiemelt frissen horganyzott felületek korrózió elleni átmeneti védelmére kialakított réteget védi az utókezelés. A horgany felületén kialakított védőréteg lehet oxid-, hidroxid-, vagy kromátréteg. Az egyre szigorúbb környezetvédelmi előírások arra ösztönzik a felületkezelő anyagok gyártóit, hogy folyamatosan új és korszerűbb anyagokat fejlesszenek a felhasználóik számára.

A horganyzás után elengedhetetlen a felületre felvitt horganyréteg passziválása. A passziváláshoz használt adalék határozza meg a horganybevonat színét.

Az ADRIA 3 kékkromátozó horganyzás utáni, króm VI.-mentes, enyhén irizáló bevonatot képező passziváló adalék, amely mindenben megfelel a modern felületkezelés által támasztott elvárásoknak.

.