A Felületkémia Kft. Youtube csatornája
Slider
Slider

EXTRUDE HONE® berendezések

 Az Extrude Hone® amerikai tulajdonú vállalat, amely több mint 50 éve kínál megoldásokat ügyfeleinek többek között az autóipar, a repülőgépipar, a nehézipar, az orvosi műszer és az általános gépipar területén. A mérnöki tervezéstől a teljes automatizálásig az Extrude Hone professzionális megoldásokkal rendelkezik a legbonyolultabb műszaki problémák megoldására, ezzel biztosítva a termelés hatékonyságának növelését.

 Az üzemanyagellátó-rendszerek hatékonyságának növelése; súrlódás-, kopás- és zajcsökkentés a sebességváltó rendszerekben; turbinák teljesítménynövelése; felületi feszültségmentesítés; élettartam növelés: elsődleges cél a vevői igények maximális kielégítése, legyen az bármennyire is összetett. Piacvezető technológiáink szinte nem ismernek lehetetlent.

 Az Extrude Hone felkészült szakemberei világszerte prémium megoldásokat kínálnak: a korai tervezési fázistól, a prototípusok előállításán át, a legkorszerűbb berendezések szállításáig.

Abrazív áramlásos sorjázás

 

EASYFLOW billionphotos 1209956 128x128
ECOFLOW billionphotos 1209956 128x128
ONE WAY FLOW billionphotos 1209956 128x128
SPECTRUM billionphotos 1209956 128x128
VECTOR billionphotos 1209956 128x128

afm megmunkalas 1 feluletkemia kft

Abrasive Flow Machining (AFM)

Legyen szó egyszerűbb műveletekről, mint például sorja eltávolítás, vagy komplexebb feladatokról, mint például horony-, vagy furatpolírozás, az AFM technológia optimális megoldást kínál ezekre is.

A pasztaextrudálásos felületmegmunkálás (Abrasive Flow Machining) koptatóközeget használ (csiszolópaszta) nagy nyomású zárt rendszerben, így megfelelő koptatóerőt képes kifejteni a megmunkálandó darabra a felület karakterisztikájának megváltoztatása érdekében.

Az AFM technológia ideális homogén, kiváló felületi minőség eléréséhez, különösen a nehezen hozzáférhető belső felületek célzott megmunkálásra.

Az AFM működése

afm megmunkalas 2 feluletkemia kftA súrlódás, azaz az anyagleválasztáshoz szükséges erő, a rendszer által generált nyomás kíséretében jön létre a csiszolópaszta és a megmunkálandó darab felülete között. A precíz munkavégzés érdekében megfelelő technológiai háttér szükséges.

Az anyagleválasztás mértéke a következő paraméterektől függ:

 • csiszolópaszta összetétele és viszkozitása
 • munkadarab alapanyaga, keménysége
 • közeg áramlásának sebessége

Az AFM eljárás szabályozza a rendszernyomást, a közeg áramlását, a térfogatát, a típusát, a hőmérsékletét és mindezen keresztül az eltávolított anyagmennyiség mértékét is.

Az anyagleválasztás mértéke a beállított paraméterek alapján pontosan meghatározható, így biztosítható a folyamat reprodukálhatósága.

 

afm megmunkalas 3 feluletkemia kftAzonos típusú csiszolópaszta akár különböző fémeken is használható. Több esetben egy bizonyos típusú paszta elegendő különböző fémek megmunkálásához anélkül, hogy figyelembe kellene venni a munkadarab alapanyagát. A folyamat időtartama eltérő lehet a felületmegmunkálás céljától függően.

Felhasználási terület:

Az AFM eljárás kiváló felületminőséget biztosít olyan munkadaraboknál is, amelyek esetében a cél a megelőző megmunkálási folyamatok által létrehozott tökéletlenségek, hibák eltávolítása. Ezért az AFM ideális a következő műveletek elvégzésére:

 • nehezen hozzáférhető felületek (pl. furatok) felületmegmunkálása
 • éllekerekítés
 • felületi feszültségmentesítés
 • polírozás
 • sorjátlanítás

Előnyök:

 • széleskörű alkalmazhatóság: az AFM bármilyen anyag megmunkálásához használható, legyen az titánium, vagy szuperötvözet
 • pontosság: a leválasztandó anyag a legnehezebben hozzáférhető helyekről is precízen eltávolítható
 • folyamathatékonyság: a nagyolás és a homogenizálás egy műveleti lépcsőben elvégezhető
 • testreszabhatóság: a koptatóközeg összetétele úgy alakítható, hogy megfeleljen az eljárás igényeinek
 • minőség és reprodukálhatóság: az AFM folyamat irányítási rendszere állandó minőséget és reprodukálhatóságot biztosít

 

Termikus sorjázás

 

T350 - T450 billionphotos 1209956 128x128
C 250 billionphotos 1209956 128x128
T 250 billionphotos 1209956 128x128

termikus sorjazas 1 feluletkemia kfttermikus sorjazas 2 feluletkemia kft 

TEM

Az összetett munkadarabok felületminőségi követelményeinek való megfelelés kihívást jelenthet a berendezésgyártók számára, különösen akkor, ha a ciklusidő is releváns tényező.

A TEM (Thermal Deburring) eljárás során egy gázelegy égését egy nyomás alatt lévő kamrában használják fel, hogy segítségével oxidációs reakció útján eltávolítsák a mikrorepedéseket, szennyeződéseket a munkadarabról.

A termikus sorjázás működése:

 • a gázelegy, az oxigén aránya, valamint a nyomásszint, a munkadarab alapanyagától függ
 • a gyújtórendszer biztosítja a sűrített gázok meggyújtásához szükséges hőmennyiséget
Elektrokémiai maratás

 

ECM Classic billionphotos 1209956 128x128
ECM Eclinebillionphotos 1209956 128x128
ECO+ billionphotos 1209956 128x128

 

ECM   

elektrokemiai maratas 1 feluletkemia kftMagas minőségű, precíz felületek hatékony gyártása minimális darabidővel – ez az elsődleges célja az olyan vállalatoknak, akik például a repülőgépgyártás vagy autóipar területére gyártanak alkatrészeket.  A bonyolult geometriájú alkatrészek előállítása nagyon alacsony tűréssel igen gyakori kihívásnak számít az ipar ezen szegmenseiben. Extrém körülményekre kell méretezni az alkatrészek teherbírását, hatásfokát precíz felületmegmunkálással kell biztosítani, ezért olyan technológiára van szükség, amely ezeket a különleges igényeket kielégíti.

Az Extrude Hone elektrokémiai felületmegmunkálás (ECM) optimális megoldást kínál, amikor a pontosság, a következetesség, az idő és a minőség a kritikus tényezők.

ECM működése

Az ECM az elektrolízis kémiai folyamata elvén távolít el anyagot a munkadarab felületéről. A folyamathoz szükség van szerszámra (katód, +), folyadékközegre (sóoldat) és magára a munkadarabra (anód, -). Megfelelő technológia alkalmazásával az elektronok áramlásának súrlódása végzi a munkát, ezáltal kiváló felületminőséget érhetünk el. A folyadék használata nehezen elérhető helyek (pl. furatok), megmunkálását is lehetővé teszi.

 • az elektronok a munkadarabról a szerszám felé áramlanak egy bizonyos nagyságú hézag közöttelektrokemiai maratas 2 feluletkemia kft
 • a munkadarabnak korrózióállónak kell lennie
 • a folyamat során leválasztott anyag az elektrolitba kerül, amelyet filter segítségével a rendszer folyamatosan szűr, így mindig megfelelő összetételű elektrolit áll rendelkezésre

Az anyagleválasztás függ a következőktől:

 • hézag nagysága
 • szerszám alakja
 • áramerősség

A megfelelő technológia használata elengedhetetlen az elektrokémiai felületmegmunkálás során, ezért az Extrude Hone mérnökei úgy tervezik gépeiket, hogy azok a legmagasabb szinten kiszolgálják a vevői igényeket.

 

 

 

Coolpulse

 

Coolpulse™ billionphotos 1209956 128x128

coolpulse gep feluletkemia kftAz Extrude Hone új CoolPulse™ technológiája automatizált megoldást kínál 3D nyomtatással készült termékek felületének homogenizálására. A CoolPulse™ teljeskörű felületkezelést tesz lehetővé forradalmasítva ezzel az elektrokémiai megmunkálást.

Coolpulse működése

 • ECM (elektrokémiai megmunkálás) technológiát használ, amelyről bővebben ITT olvashat
 • a munkadarab az anód (+), a szerszám pedig a katód (-), a köztük lévő hézagot pedig elektrolit tölti ki
 • speciális, pH-semleges, környezetbarát elektrolitot használ, amely a sorják, élek, hézagok megmunkálására lett tervezve
 • a megmunkálás mértéke nagyobb azokon a területeken, ahol szükség van rá (pl. élek), ezáltal egyenletes felület érhető el
 • a folyamat során leválasztott anyag az elektrolitba kerül, amelyet filter segítségével a rendszer folyamatosan szűr, így mindig megfelelő összetételű elektrolit áll rendelkezésre

Két különböző módszer létezik a CoolPulse™ technológia alkalmazására:

Merítéses technológia:

 • a munkadarab 2 katód között halad el egy elektrolitfürdőben
 • külső sorjátlanításra és polírozásra is alkalmas

Szerszám technológia:

 • a munkadarab és a katód (szerszám), statikus pozícióban marad
 • a katód (szerszám), mint ellendarab tükrözi a munkadarab kontúrjait a hatékony áramlás érdekében
 • belső, külső felületmegmunkálásra egyaránt alkalmas

Cím

1143 Budapest, Francia út 43.
Adószám: 10761098-2-42

Nyitvatartás

Hétfőtől-Csütörtökig: 08-15-ig
Péntek: 08-14-ig

Kapcsolat


+36 1 251 89 00