Felületkémia Kft Youtube csatornája
kornyezetvedelem_feluletkemia_kft.png

Extrude Hone® berendezések

Érdeklődés / Ajánlatkérés

Az Extrude Hone® amerikai tulajdonú vállalat, amely több mint 50 éve kínál megoldásokat ügyfeleinek többek között az autóipar, a repülőgépipar, a nehézipar, az orvosi műszer és az általános gépipar területén. A mérnöki tervezéstől a teljes automatizálásig az Extrude Hone professzionális megoldásokkal rendelkezik a legbonyolultabb műszaki problémák megoldására, ezzel biztosítva a termelés hatékonyságának növelését.

Az üzemanyagellátó-rendszerek hatékonyságának növelése; súrlódás-, kopás- és zajcsökkentés a sebességváltó rendszerekben; turbinák teljesítménynövelése; felületi feszültségmentesítés; élettartam növelés: elsődleges cél a vevői igények maximális kielégítése, legyen az bármennyire is összetett. Piacvezető technológiáink szinte nem ismernek lehetetlent.

Az Extrude Hone felkészült szakemberei világszerte prémium megoldásokat kínálnak: a korai tervezési fázistól, a prototípusok előállításán át, a legkorszerűbb berendezések szállításáig.

Abrazív áramlásos sorjátlanítás

EASYFLOW billionphotos 1209956 128x128
ECOFLOW billionphotos 1209956 128x128
ONE WAY FLOW billionphotos 1209956 128x128
SPECTRUM billionphotos 1209956 128x128
VECTOR 
billionphotos 1209956 128x128

Abrasive Flow Machining (AFM)

Legyen szó akár egyszerűbb műveletekről, például a sorja eltávolítás, vagy komplexebb feladatokról, mint például horony-, vagy furatpolírozás, az AFM technológia az optimális megoldás.

A pasztaextrudálásos felületmegmunkálás (Abrasive Flow Machining), egy speciális koptatóközeget használ (csiszolópaszta) nagy nyomású zárt rendszerben, így fejti ki koptatóhatását és változtatja meg a munkadarab felületét.

Az AFM technológia ideális homogén, kiváló felületi minőség eléréséhez, különösen a nehezen hozzáférhető belső felületek célzott megmunkálásra.

Az AFM működése

A súrlódás, azaz az anyagleválasztáshoz szükséges erő, a rendszer által generált nyomás kíséretében jön létre a csiszolópaszta és a munkadarab felülete között. A precíz munkavégzésért megfelelő technológiai háttér szükséges.

Az anyagleválasztás mértéke a következő paraméterektől függ:

 • csiszolópaszta összetétele és viszkozitása
 • munkadarab alapanyaga, keménysége
 • közeg áramlásának sebessége

Az AFM eljárás szabályozza a rendszernyomást, a közeg áramlását, térfogatát, típusát, hőmérsékletét és mindezen keresztül az eltávolított anyagmennyiség mértékét is.

Az anyagleválasztás mértéke a beállított paraméterek alapján pontosan meghatározható, így biztosítható a folyamat reprodukálhatósága.

Egy adott csiszolópaszta akár több, különböző fém esetében is használható. Legtöbbször egyetlen, megfelelően kiválasztott paszta is elegendő különböző munkadarabok megmunkálásához, azok alapanyagától függetlenül. A folyamat időtartama eltérő lehet a kívánt felületmegmunkálás eléréséhez.

Felhasználási terület:

Az AFM eljárás kiváló felületminőséget biztosít olyan munkadaraboknál is, amelyek esetében a cél a megelőző megmunkálási folyamatok által okozott tökéletlenségek, hibák eltávolítása. Ezért az AFM ideális a következő műveletek elvégzésére:

 • nehezen hozzáférhető felületek (pl. furatok) felületmegmunkálása
 • éllekerekítés
 • felületi feszültségmentesítés
 • polírozás
 • sorjátlanítás

Előnyök:

 • széleskörű alkalmazhatóság: az AFM bármilyen anyag megmunkálásához használható, legyen az titánium, vagy szuperötvözet
 • pontosság: a leválasztandó anyag a legnehezebben hozzáférhető helyekről is precízen eltávolítható
 • folyamathatékonyság: a nagyolás és a homogenizálás egy műveleti lépcsőben elvégezhető
 • testreszabhatóság: a koptatóközeg összetétele úgy alakítható, hogy megfeleljen az eljárás igényeinek
 • minőség és reprodukálhatóság: az AFM folyamat irányítási rendszere állandó minőséget és reprodukálhatóságot biztosít
Termikus sorjátlanítás

T350 – T450 billionphotos 1209956 128x128
C 250 billionphotos 1209956 128x128
T 250 billionphotos 1209956 128x128

Termikus sorjátlanítás – TEM

Az összetettebb geometriával rendelkező munkadarabok estén, ahol a belső felületek megmunkálása is hangsúlyos, ott a megfelelő felületi minőség elérése komoly kihívást jelenet a gyártóknak, különösen akkor, ha a megmunkálási ciklusidő is releváns tényező

A TEM eljárásban egy éghető gáz és oxigén keverékét gyújtószikra segítségével a berendezés nyomástartó munkatérben berobbantják. A reakcióban keletkező hőmennyiségnek és a feleslegben alkalmazott oxigénnek köszönhetően eltávolíthatóak a mikro méretű repedések és sorják a munkadarabok külső és belső felületeiről egyaránt.

Előnyök:

 • Kevesebb, mint egy perces ciklusidő
 • Belső felületek megmunkálására is alkalmas
 • Acélból, alumíniumból, cinkből és még akár hőre lágyuló műanyagokból készült alkatrészek estén is alkalmazható
Elektrokémiai maratás

ECM   

Letöltések:

ECM Classic billionphotos 1209956 128x128

ECM Eclinebillionphotos 1209956 128x128

ECO+ billionphotos 1209956 128x128

Magas minőségű, precíz felületek hatékony gyártása minimális darabidővel – ez az elsődleges célja az olyan vállalatoknak, akik például a repülőgépgyártás vagy autóipar területére gyártanak alkatrészeket.  A bonyolult geometriájú alkatrészek előállítása nagyon alacsony tűréssel igen gyakori kihívásnak számít az ipar ezen szegmenseiben. Extrém körülményekre kell méretezni az alkatrészek teherbírását, hatásfokát precíz felületmegmunkálással kell biztosítani, ezért olyan technológiára van szükség, amely ezeket a különleges igényeket kielégíti.

Az Extrude Hone elektrokémiai felületmegmunkálás (ECM) optimális megoldást kínál, amikor a pontosság, a következetesség, az idő és a minőség a kritikus tényezők.

ECM működése

Az ECM az elektrolízis kémiai folyamata elvén távolít el anyagot a munkadarab felületéről. A folyamathoz szükség van szerszámra (katód, +), folyadékközegre (sóoldat) és magára a munkadarabra (anód, -). Megfelelő technológia alkalmazásával az elektronok áramlásának súrlódása végzi a munkát, ezáltal kiváló felületminőséget érhetünk el. A folyadék használata nehezen elérhető helyek (pl. furatok), megmunkálását is lehetővé teszi.

 • az elektronok a munkadarabról a szerszám felé áramlanak egy bizonyos nagyságú hézag között
 • a munkadarabnak korrózióállónak kell lennie
 • a folyamat során leválasztott anyag az elektrolitba kerül, amelyet filter segítségével a rendszer folyamatosan szűr, így mindig megfelelő összetételű elektrolit áll rendelkezésre


Az anyagleválasztás függ a következőktől:

 • hézag nagysága
 • szerszám alakja
 • áramerősség


A megfelelő technológia használata elengedhetetlen az elektrokémiai felületmegmunkálás során, ezért az Extrude Hone mérnökei úgy tervezik gépeiket, hogy azok a legmagasabb szinten kiszolgálják a vevői igényeket.

Coolpulse

Coolpulse™ billionphotos 1209956 128x128

Az Extrude Hone új CoolPulse™ technológiája automatizált megoldást kínál 3D nyomtatással készült termékek felületének homogenizálására. A CoolPulse™ teljeskörű felületkezelést tesz lehetővé forradalmasítva ezzel az elektrokémiai megmunkálást.

Coolpulse™ működése

 • ECM (elektrokémiai megmunkálás) technológiát használ, amelyről bővebben ITT olvashat
 • a munkadarab az anód (+), a szerszám pedig a katód (-), a köztük lévő hézagot pedig elektrolit tölti ki
 • speciális, pH-semleges, környezetbarát elektrolitot használ, amely a sorják, élek, hézagok megmunkálására lett tervezve
 • a megmunkálás mértéke nagyobb azokon a területeken, ahol szükség van rá (pl. élek), ezáltal egyenletes felület érhető el
 • a folyamat során leválasztott anyag az elektrolitba kerül, amelyet filter segítségével a rendszer folyamatosan szűr, így mindig megfelelő összetételű elektrolit áll rendelkezésre


Két különböző módszer létezik a CoolPulse™ technológia alkalmazására:

Merítéses technológia:

 • a munkadarab 2 katód között halad el egy elektrolitfürdőben
 • külső sorjátlanításra és polírozásra is alkalmas


Szerszám technológia:

 • a munkadarab és a katód (szerszám), statikus pozícióban marad
 • a katód (szerszám), mint ellendarab tükrözi a munkadarab kontúrjait a hatékony áramlás érdekében
 • belső, külső felületmegmunkálásra egyaránt alkalmas

Felületkémia Kft.

1143 Budapest, Francia út 43.
Mail: [email protected]
Tel.: +36 1 251 8900

Céginformációk

Adószám: 10761098-2-42
EU Adószám: HU 10761098
Cégjegyzékszám: 01 09 166813

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide