Felületkémia Kft Youtube csatornája
kornyezetvedelem_feluletkemia_kft.png

Koptatás és/vagy trovalizálás – Egyszerű, rendkívül összetett és egyidejűleg változatos?

Az első kezdetleges koptató berendezésekből a szakemberek napjainkra nagy hatékonyságú és korszerű gépek széles palettáját alakították ki, amelyek jól integrálhatóak a korszerű felületkezelési folyamatokba. Csaknem az összes fémből, műanyagból és kerámiából készült, legkülönbözőbb méretű és formájú munkadarab gazdaságosan és környezetbarát módon koptatható.

Trovalizálási műveletek:

  • sorjátlanítás, éllekerekítés
  • homogenizálás, polírozás
  • felülettiszítás, zsírtalanítás
  • revétlenítés, rozsdátlanítás


Az alábbiakban bemutatjuk a jellemző berendezéstípusokat, amelyek ugyanazon az egyszerű elven alapulnak: a munkadarabokat nedves csiszolókő-töltetben mozgatjuk. A koptatóhatás a munkadarabok és a csiszolókövek felülete közötti elmozdulás révén alakul ki.

Több mint 200 különböző formájú, méretű és összetételű csiszolókő áll rendelkezésre, amelyet több tucat eltérő összetételű és hatású koptató folyadékkal kombinálhatunk. Ez biztosítja a felhasználók számára, hogy elérjék a kívánt felületi minőséget, legyen szó durva koptatásról, vagy polírozásról. Hogy melyik kombináció az optimális az egyes esetekben, rendszerint csak gyakorlati kísérletek útján határozható meg. Koptatási tesztek elvégzésére a budapesti bemutatótermünkben és németországi üzemünkben is lehetőség van.

A munkadaraboktól, azok anyagától és az elérni kívánt felületi minőségtől függ az optimális géptípus kiválasztása, s hogy maga a folyamat milyen mértékben automatizálható. Az egyes berendezéstípusok abban különböznek egymástól, hogy a munkatartályában lévő töltet milyen módon kerül mozgatásra.

A merítő koptatás kiválóan alkalmas nagyértékű és sérülékeny munkadarabok (turbinalapátok, szivattyúk és kompresszorok precíziós alkatrészei, keményfémből készült alkatrészek, stb..) trovalizálására. Az ilyen típusú berendezéseknél a rögzített munkadarabokat merítjük bele a nyugvó csiszolóanyag-töltetbe. A változtatható forgási sebesség lehetővé teszi az akár negyvenszer hatékonyabb felület-megmunkálást, összehasonlítva a hagyományos koptatási eljárásokkal.

A forgódobos koptatásnál egy fekvő, vagy döntött munkatartály és annak töltete forog a dob tengelye körül, amelynek dőlésszöge és fordulatszáma meghatározó hatással van a koptatási eredményre.

A vibrációs koptatásnál a különböző teljesítményű vibrációs motorok mozgatják meg a munkatartályt és a benne lévő töltetet. Ezzel lehetővé válik minőségi, nagy térfogatú és tömegű, vagy épp bonyolult geometriájú munkadarabok koptatása is. A vibrációs berendezéseket szakaszos és átfolyásos üzemmódban is működtethetjük. A mechanikai felületkezelés ezen területén a legújabb fejlesztést a sokoldalúan alkalmazható multivibrátorok jelentik, amelyek egyik különlegessége a három változtatható pozíciójú és forgásirányú motor.

A munkadarabok mechanikus, pneumatikus, vagy elektrokmágneses rögzítésével egészen bonyolult geometriájú darabok teljes belső és külső felületének koptatása is elvégezhető.

A folyamatos üzemű vibrációs koptatógépeket a munkadarabok automatizált felület-megmunkálására fejlesztették ki. Ezek a berendezések rövid ciklusidő alatt akár durva sorja eltávolítására és felülettisztításra is alkalmasak.

A centrifugális koptatógépek munkatartálya merev falú, fenékreszét egy konkáv, bordázott forgótányér képezi, amely a benne lévő töltetet mozgatja. Az ilyen berendezések előnye, hogy az intenzív koptatóhatásnak köszönhetően már akár rövid idő alatt is megfelelő eredményt érhetünk el.

A kis méretű koptatódobok feltöltéséhez kb. 3 liter csiszolókőre van szükség. Az ilyen berendezések akár egészen apró munkadarabok felület-megmunkálására is alkalmasak.

Összefoglalva: A koptatási rendszerek alkalmazása sokoldalúságuknak köszönhetően egyre szélesebb körben terjed el. A felhasználó és a berendezés gyártója közötti közvetlen kommunikáció jó alapot teremt a hatékonyan működő gyártási folyamatok kialakításának.

Felületkémia Kft.

1143 Budapest, Francia út 43.
Mail: [email protected]
Tel.: +36 1 251 8900

Céginformációk

Adószám: 10761098-2-42
EU Adószám: HU 10761098
Cégjegyzékszám: 01 09 166813

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide