Felületkémia Kft Youtube csatornája

Miért fontos az optimális koptatókövet alkalmazni a trovalizálás során?

Főoldal  »  Hírek  »  Miért fontos az optimális koptatókövet alkalmazni a trovalizálás során?

Miért fontos az optimális koptatókövet alkalmazni a trovalizálás során?

Érdeklődés / Ajánlatkérés

A koptatókő más néven koptató anyag, vagy koptató média alapvető szerepet játszik a trovalizálás, vagyis a mechanikai felületkezelés folyamatában. A koptató média olyan segédanyag, amely segítségével a munkadarabok felületét homogenizálják, tisztítják, polírozzák vagy éppen a munkadarabok éleit sorjátlanítja, illetve lekerekíti. Az optimális koptatótest kiválasztása jelentősen befolyásolja a folyamat hatékonyságát és a végeredmény minőségét.

alatrészmosó folyadék

A koptatókő definíciója

A koptatókő más néven koptató anyag, vagy koptató média olyan koptatási segédanyag, amelyet mesterségesen állítanak elő meghatározott receptúra alapján és célzottan alkatrészek felületi kopásának elősegítésére használnak. A koptató média készülhet kerámia vagy műanyag alapanyagból, amelybe különböző fém- és fém-oxid szemcséket ágyaznak be a gyártási folyamat során. A koptatókövek tehát olyan speciális formájú és összetételű anyagok, amelyeket a mechanikai felületkezelési eljárások (koptatás, trovalizálás) során használnak a munkadarabok felületének javítására, homogenizálására és tisztítására. Ezek a segédanyagok lehetnek kerámia vagy műanyagkötésűek, amelyek különféle formákban és méretekben érhetőek el, hogy megfeleljenek a legkülönbözőbb ipari igényeknek.

A koptatókövek két fő „családja”

A koptató anyagok között két fő típust különböztetünk meg: kerámia és műanyagkötésű koptatótestek.

 • Kerámiakötésű koptatótestek: rendkívül tartósak és hatékonyak akár a durva koptatási feladatokban. Magas kopásállóságuk miatt hosszabb élettartamúak, és keményebb anyagok megmunkálására is alkalmasak.
 • Műanyagkötésű koptatótestek: Ezek könnyebbek és rugalmasabbak, így kevésbé agresszívak a munkadarabbal szemben. Ideálisak finomabb felületkezelési feladatokhoz, ahol a munkadarab sérülésének minimalizálása a cél.
 • A koptató médiák széles választéka

  A trovalizálási folyamatokhoz több mint 300 féle koptatósegédanyag érhető el. Ezek különböző formákban, összetételekben és méretekben kaphatók, hogy minden egyedi felületkezelési igényt kielégítsenek. Néhány új, népszerű koptatótest forma:

  • Bimbó formájú koptató média: Ezek a formák ideálisak komplex geometriájú munkadarabokhoz, ahol problémát okoz a legtöbb koptatókő forma beszorulása.
  • Ék formájú koptató média: Az ún. ék forma élei a lehető leghatékonyabban távolítják el a sorját és törik le az éleket.
  • Quinto formájú koptató média: Ezek a különleges formájú koptatótestek specifikus alkalmazásokhoz lettek kifejlesztve, és egyedi trovalizálási eredményeket biztosítanak.
  • A Felületkémia Kft. és a Walther Trowal

   A Felületkémia Kft. a csaknem 100 éves múltra visszatekintő Walther Trowal magyarországi képviselete. A Walther Trowal világszerte elismert márka a felületkezelési technológiák terén. A budapesti bemutatótermünkben az érdeklődők megtekinthetik a különböző Walther Trowal berendezéseket, és akár kisebb koptatási teszteket is kipróbálhatnak. Ezáltal a Felületkémia Kft. lehetőséget biztosít az ügyfelek számára, hogy saját szemükkel lássák a koptatótestek hatékonyságát és eredményességét.

   Az optimális koptatótest kiválasztásának jelentősége

   Az optimális koptatótest kiválasztása kulcsfontosságú a trovalizálási folyamat hatékonyságának növelése érdekében. A megfelelő koptatókő vagy koptató média használata nemcsak a felületkezelési időt rövidíti le, hanem a munkadarab végső minőségét is javítja. A rosszul megválasztott koptatóanyag viszont megnövelheti a költségeket, és gyengébb minőségű felületet eredményezhet.

   Az optimális koptatótest alkalmazása tehát elengedhetetlen a hatékony és gazdaságos felületkezeléshez, valamint a kiváló minőségű végtermékek előállításához. A Felületkémia Kft. szakértői mindig készen állnak, hogy segítsenek az ideális koptató anyag kiválasztásában, biztosítva ezzel ügyfeleink számára a legjobb eredményeket.

Felületkémia Kft.

1143 Budapest, Francia út 43.
Mail: [email protected]
Tel.: +36 1 251 8900

Céginformációk

Adószám: 10761098-2-42
EU Adószám: HU 10761098
Cégjegyzékszám: 01 09 166813

Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide
Previous slide
Next slide